Houtgasbrander


Een van de primaire behoeften die we hebben als we buiten in de natuur zijn, is een vuurtje om ons eten op te bereiden.

Het mooiste is natuurlijk een kampvuur. Hier kunnen we ons aan warmen, het eten op bereiden en het beschermd ons tegen eventueel wild. Maar helaas is een open vuur niet overal toegestaan en in zomerse omstandigheden ook niet altijd aan te raden.

Er zijn diverse alternatieven mogelijk, zowel in de vorm van brandstof alswel het type brander. Onze voorkeur gaat uit naar een houtgasbrander. Deze heeft namelijk een aantal voordelen: licht van gewicht, spaarzaam, brandstof in de vorm van kleine takjes, simpel te maken. Een aantal nadelen zijn er natuurlijk ook: veel roetvorming, gaat roesten, past maar een pan op. 

Het grootste voordeel waardoor wij deze brander zo fijn vinden is dat je geen brandstof mee hoeft te slepen. Alternatief voor takjes kunnen ook houtpellets zijn. Een met pellets gevulde brander brand ongeveer 50 minuten. Met de juiste voorbereiding moet dit genoeg zijn om een maaltijd te bereiden. Navullen van pellets is niet mogelijk. Het vuur verstikt dan namelijk.


Benodigheden

- Groot soepblik

- Blik van champignons of iets dergelijks, als het maat kleiner is dan het soepblik

- Blik van mais, minder hoog dan andere beide, om een pannensteun van te maken.


We gaan ervan uit dat de blikken aan een zijde reeds zijn geopend en schoon zijn.

Stap 1

Zet het champignonblik op het soepblik en teken deze met een viltstift af op de bodem van het soepblik. Maak hier een gat, maar blijf aan de binnenkant van de stiftlijn, zodat dadelijk het kleinere blik er klem in past.


Stap 2

Boor grote gaten in het soepblik aan de zijde waar het deksel heeft gezeten. Dit wordt de luchttoevoer.


Stap 3

Maak in het kleine blik heel veel gaatjes in de bodem en grotere gaten rondom het blik aan de bovenzijde, ongeveer 1 cm onder de rand. Duw nu het kleine blik in het grote blik.


Stap 4

Maak in het maisblik aan de zijkant een vierkant gat van ongeveer 2x4 cm. Dit is om brandstof toe te kunnen voegen. Boor rondom een aantal ventilatiegaten in het blik en verwijder de bodem. Plaats deze pannensteun boven op de andere blikken en de brander is gereed.


Vul de brander met takjes of pellets en steek aan de bovenzijde aan. Als het goed is zie je na een tijdje uit de gaatjes van het binnenste blik vlammetjes komen. Dit is de secundaire verbranding van het houtgas.





Voorbeeld van een houtgasbrander
Voorbeeld van een houtgasbrander